Ketogeeninen ruokavalio kokemuksia: Menestyjän valinta

Olen Blogissani jo aikaisemmin maininnut että ketogeeninen ruokavalio auttaa menestymään, sillä sen avulla pystyt keskittymään paremmin, olet energisempi ja saat varmasti enemmän aikaiseksi.

Olen noudattanut ketogeenistä ruokavaliota vuosia, eikä se ole ollut minulle mikään “nopea strategia laihtua”. Syy ketoon minulla on ollut sen avulla saavuttamani paremmat energiatasot.

Tiedän siis mistä puhun, ja tässä kirjoituksessa jaan rehellisesti omia ketogeeninen ruokavalio kokemuksia.

Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

Ennen kuin kerron omia kokemuksia käydään nopeasti läpi, mikä ketogeeninen ruokavalio on (siltä varalta, ettet vielä tiedä).

Kysymyksessä on runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio, jossa syödään vain niukasti hiilihydraatteja. Usein myös runsaasti prosessoidun ruoan välttäminen on suositeltavaa.

Monille ketogeeninen ruokavalio on tapa pudottaa painoa, mutta sillä on myös monia muita hyötyjä (joista äsken luettelin osan). Työtehokkuuden lisäksi mainitsen mm. Matala-asteisen tulehduksen madaltamisen.

Mitä saa syödä?

Mitä ketogeenisellä ruokavaliolla saa syödä? Käytännössä kaikkea muuta kuin hiilihydraatteja. Monilla tämä menee kuitenkin ihan “mättääseen”. Ketoa nimittäin mainostetaan naurettavana “pekonidieettinä”.

Ketogeeninen ruokavalio ei ole terveellinen, jos nautit vain pekonia, makkaraa ja muita rasvaisia herkkuja.

Suosittelen, että koostat ruokavaliosi terveellisesti, prosessoimattomista luomutuotteista. Esimerkiksi rypsiöljy tulee korvata voilla tai kookosöljyllä. Pekonin sijaan syö prosessoimatonta suomalaista naudan lihaa.

Pähkinöistä saat myös hyviä rasvoja, mutta tämä ei tarkoita sitä, että esimerkiksi prosessoituja suolapähkinöitä kannattaisi syödä.

Yhteenveto: Ketogeenisellä ruokavaliolla saa syödä runsasrasvaisia ja vähähiilihydraattisia ruoka, kehotan kuitenkin syömään mahdollisimman puhdasta ja vähänprosessoitua ruokaa.

Mistä ketogeenisestä ruokavaliosta kannattaa lukea lisää?

Netti on pullollaan tietoa ketogeenisestä ruokavaliosta, valitettavasti osa on täyttä roskaa. Osa ohjeista saattaa auttaa pudottamaan painoa lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkässä juoksussa ne saa kehon vain sekasin.

Paras suomenkielinen ketogeeninen ruokavalio opas on kohtiterveyttä.fi -verkkosivusto ja englanniksi ketogeenisestä ruokavaliosta tietoa kannattaa hakea dietdoctor.com sivustolta.

Myös jotkut blogit ovat hyviä, mutta usein niissä tieto on täyttä mutuilua.

Omia kokemuksia ketogeenisestä ruokavaliosta

Nyt kun kaikki on varmasti kartalla siitä, mikä ketogeeninen ruokavalio on, siirrytään vihdoinkin niihin kokemuksiin, jota te lukijat oletta varmasti odottaneet.

Tutuistuin tähän ruokavalioon vuonna 2014 kun halusin pudottaa painoa. Itse painoin tuolloin noin 100 kiloa ja jotain oli tehtävä.

Ns. Ketodieetti kesti itsellä lähes vuoden, jonka aikana sain laihdutettua 20 kiloa (80kiloon). Vauhti saattaa kuulostaa hitaalta, mutta tein samanaikaisesti voimaharjoittelua, joten uskon että lisäsin samalla myös runsaasti lihasmassaa, joka tarkoittaaa sitä, että rasvaa paloi varmasti enemmän kuin 20kg.

Itse ketodieetti oli varsin helposti noudatettava totuttelun jälkeen. Ensimmäiset kuukaudet tuntui vaikealta ja sen jälkeen homma oli kuin lasten leikkiä. En edes valehtele, kun väitän, ettei tämä ruokavalio tuntunut edes dieetiltä.

Lopettaessa huomasin hyödyt

Kun vuosi oli vierähtänyt ja saavutin tavoitepainoni, päätin laittaa pillit pussiin ja lopettaa ketogeenisen ruokavalion noudattamisen. Vihdoinkin sain taas herkutella hiilihydraateilla.

Vasta tässä kohtaa paljastuikin miten paljon pirteämpi oloni oli ketolla. On hassua, miten tälläiset hyödyt huomaa vasta kun ne menettää.

Palatessa hiilihydraattien nauttimiseen, huomasin että olen iltaisin huomattavasti väsyneempi ja välillä tekee mieli ottaa pieniä päiväunia.

Ajattelin, että tämä kestää maksimissaan pari viikkoa, kehon pitää taas tottua hiilareihin. Jatkoin tämän takia pari kuukautta normaalia ruokavaliota noudattaessa, mutta en tuntenut itseäni enää läheskään niin energiseksi kuin ennen.

Päätin palata noudattamaan ketogeenistä ruokavaliota

Ajattelin kokeilla, josko väsymys taas lähtisi jos palaisin noudattamaan ketoa – ja sehän lähti.

Tässä kohtaa vasta aloin oikeasti syvällisemmin tutkia tätä ruokavaliota ja sen hyötyjä – ja sillä tiellä olen edelleen. Nyt olen ollut ketoosissa vuosia (no okei, olen kyllä välillä nauttinut myös hiilariherkkuja, ei elämä ole niin vakavaa suorittamista)

Väitän että ketogeeninen ruokavalio on paras vaihtoehto jos haluat menestyä ja tienata miljoonan.

Jätä kommentti